Pavlova torta - Recept (Pogledajte)

Sastojci:   6 osoba
150gr belanaca
300gr šećera
1 kašika vinskog sirćeta
300 gr maskarpone sira
1 kašika kondenzovanog mleka
1 kašika kreme od kandirane pomorandže
350 ml slatke pavlake
razno voće



Priprema
1.

Belanca se umute u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera ( kako šam ne bi bio pretežak ).Na kraju se doda kašika sirćeta kao tajni sastojak koji čini da kora iznutra ostane mekana a spolja hrskava. To joj i daje ime Pavlove torte.
Šam mora biti toliko čvsrto umućen, da, kada se okrene naopačke, ne ispadne iz činije.
Na papiru za pečenje, iscrtaju se krugovi, onoliko koliko želite kora, prečnika 19 cm.( Ja sam pravila dve kore, može tri a može i jedna. Dve se mogu istovremeno peći u tepsiji od rerne.)
Papir, odnosno krugovi, se namaste puterom i na njih se stavi šam, onako neuredno nabacan sa podignutim ivicama, kao gnezdo.
Peče se u zagrejanoj rerni na 120 stepeni 90 minuta ( rerna se ne otvara za sve to vreme !) a posle tog vremena ostavi se još 15 minuta u poluotvorenoj rerni.
Odnos belanaca i šećera mora biti ovaj : na 150 gr belanaca – 300 gr šećera!
I dok se naše kore hlade, umutimo 350ml slatke pavlake. U drugoj činiji se viljuškom pomeša 300 gr maskarpone sira sa kašikom kondenzovanog mleka i kašikom mirisne kreme od kandirane pomorandže

Ova dva fila se sjedine i nanesu na jednu koru, pa preko se stavi voće, ja sam stavila maline i breskeve. Zatim se stavi druga kora pa fil pa voće.
2.
Poslastica je gotova i dok je budete jeli obavezno slušajte Šopena, ugođaj će biti neopisiv.
Ani Pavlovoj partner je bio čuveni Vaclav Nižinski.Ne znam da li je i u njegovu čast pravljen neki kolač?


Pokreće Blogger.